MENU
Menu

Baby’s en kleuren. Zien baby’s ook kleuren?

Baby’s en kleuren. Zien baby’s ook kleuren kleuren?

Als een baby geboren wordt ziet het vooral contrasten en vooral grote contrasten zijn favoriet. Dus de zwart – wit boekjes zijn erg interessant en fascinerend voor ze. Vanaf 3 maanden is het zover, dan gaan baby’s de eerste kleuren zien. Dat komt doordat de kegeltjes dan pas gerijpt zijn. Het begint met rood en groen en daarna komen blauw en geel er bij. Vanaf 6 maanden ziet het ongeveer hetzelfde als dat wij zien. Dit proces gaat dus razendsnel. De hersenen zijn dus hard aan het werk om alles ook goed te verwerken. Maar hoe gaat het dan maand voor maand?

In de eerste maand ziet de baby dus vooral contrasten en contouren. Het is meer gefocust op de stem en geur van de moeder.

In de tweede maand komen er steeds meer details bij, maar het moet niet ver weg zijn. Tot de handjes zal het ongeveer scherp zien. Ben je dichtbij dan kan hij ook al gerichter naar je ogen kijken.

Na drie maanden komt er een hele nieuwe fase. Er bestaan kleuren. Eerst dus rood en groen en daarna komen blauw en geel erbij. Het moeten wel de felle kleuren zijn, want lichtgroen en donkergroen, tja dat is nog lastig.

Na 4 maanden komt daar een stukje diepte bij. Dit kun je herkennen, doordat de baby reageert op voorwerpen en ze ook probeert te pakken. Dus weer een nieuwe fase erbij. Hierbij moeten de hersenen dus ook goed samenwerken, want wat het linkeroog vertelt, moet verwerkt worden in de hersenen en gecombineerd worden met wat het rechteroog vertelt.

Na 5 maanden wordt het zien van diepte steeds makkelijker en ziet hij de meeste heldere kleuren.

Na 6 maanden kan hij ook al beter bewegende beelden volgen. Wat gebeurt er allemaal dichtbij?

Na 6 maanden kan hij steeds verder weg kijken en focussen. Dan kan het ook zien wat er nog meer in de ruimte gebeurt en beweegt. Na ongeveer een jaar is zijn zicht net zo goed als dat van jou.

Dus daag een baby en zijn hersenen eerst lekker uit met zwart – wit boekjes en patronen. Vervolgens kun je het uitbreiden met de voelboekjes met mooie felle kleuren en patronen. Door een voelboekje te pakken, komt er weer een extra uitdaging bij. Ook kun je vervolgens leuke zoekboekjes en flapboekjes gebruiken. Wat zit er achter het flapje? Kiekeboe!

Wil je je graag verdiepen in dit onderwerp? Geef je dan op voor de training Werken met baby’s. Als je bij ons bent aangesloten, krijg je korting. We geven deze training live bij ons in Nijverdal.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design