MENU
Menu

Ben je nu zelfstandig als gastouder of niet?

Ben je nu zelfstandig als gastouder of niet?

Dit is momenteel de grote vraag. De ene gastouder wordt goedgekeurd en de andere niet. Gelukkig geeft de overheid aan, dat er per gastouder gekeken moet worden. De ene gastouder is immers de andere niet.

Waar moet je dan op letten als gastouder? Je moet niet afhankelijk zijn van een gastouderbureau. Je moet voldoen aan de voorwaarden van het ondernemersvak. Er is een checklijst te vinden op www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl

De volgende punten zijn erg belangrijk:

 1. Besteed veel aandacht aan het vinden van nieuwe klanten. Dit kan dmv een zakelijke facebookpagina, je website, te flyeren of advertenties te plaatsen. Steun niet op je GOB en neem geen afwachtende houding aan.
 2. Maak een reservepotje, zodat je nog steeds rond kunt komen, als er tijdelijk minder kinderen komen.
 3. Bepaal zelf je uurtarief en geef dit door aan je GOB. Het is jouw baan en dus ook jouw tarief.
 4. Als een klant niet betaalt, moet jij het risico lopen. Dit is eigenlijk altijd aan de orde. Ook het risico voor de incassoprocedure en de eventuele kosten moeten bij jou liggen.
 5. Ben jij ziek? Zorg dat je de uren niet schrijft, je hebt immers geen werk verricht. Ben je zwanger en heb je verlof? Ook dan heb je dus geen inkomsten.
 6. Ben je ziek? Dan is het zelf regelen van een vervanger ook een goede zaak. Maak dus afspraken met een andere zelfstandige gastouder en help elkaar.
 7. Zorg dat je meerdere vraagouders per jaar hebt, dus meerdere opdrachtgevers.
 8. Zorg dat er niet 1 van de vraagouders voor bijna je hele omzet zorgt. En dat je omzet boven de 8000 euro zit.
 9. Zorg er voor dat er een apart contract is tussen jou en de vraagouders. Dus niet een drie partijen contract, dat je GOB er ook bij in staat.
 10. Zorg dat jij bepaalt hoe je je werk doet. Maak eventueel een eigen pedagogisch beleidsplan en zet hierin wat jij voor de kinderen kunt betekenen. Wat jouw dagschema is, wat je huisregels zijn, welke afspraken je met ouders maakt end zet je ook op papier.
 11. Zorg dat je blijft ontwikkelen en dus trainingen, lezingen of workshops volgt en bewaar deze. Maak er eventueel een verslag van met punten die je gaat gebruiken. Lees boeken over de ontwikkeling en geef dit aan als studiemateriaal. Ga zelf ook op zoek naar deze informatie, die voor jou van toepassing is. Leun niet op je GOB.
 12. En daarnaast geldt natuurlijk dat je op jaarbasis 1225 uur aan je onderneming moet besteden.
 13. Kom over en praat als een ondernemer. Wees duidelijk in je regels en hanteer deze ook. Je relaties zijn zakelijk en zie dit ook zo.
 14. Hou je uren goed bij in je agenda en hou je boekhouding gescheiden van je privé boekhouding.
 15. Ten slotte de belangrijkste: Straal je passie en je vakkennis uit. Jij bent dé gastouder die je klanten moeten kiezen!

Succes!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design