MENU
Menu

Hoogbegaafd?!

Hoogbegaafd? Ontwikkelingsvoorsprong?

Afgelopen week ben ik bij een lezing geweest van Alice Bekke over kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en over hoogbegaafdheid. We hebben even kunnen proeven van de signalen die deze kinderen kunnen geven.

De bekendste signalen zijn het aldoor blijven doorvragen. Niet tevreden zijn met antwoorden en verder doordenken en verbanden leggen. Een leuk filmpje dat je kunt kijken op you tube is Why he doesn’t want to eat octopus. Hierin zie je een jongen die octopus krijgt, maar allerlei vragen begint te stellen.

Een ander iets dat opvallend is, is dat deze kinderen ook aanpassingsgedrag kunnen laten zien.

Signalen zijn:

  • Oogt ontevreden
  • Hoofdpijn / buikpijn
  • Speelt de baas
  • Minder actief in de kring
  • Perfectionistisch / faalangst
  • Boze buien
  • Thuis afreageren
  • Vraagt veel van/aan jou

Als je deze lijst bekijkt, lijkt het vaak op gedragsproblemen, alleen is dat dus niet de oorzaak. Het belangrijkste is, dat als een ouder zegt, dat het kind thuis gedragsproblemen heeft of opvallende dingen laat zien, je ook eens hier aan moet denken en dus niet te snel gaat labelen.

De afgelopen jaren is namelijk ook gebleken dat een aantal kinderen op het speciaal onderwijs die daar zitten met gedragsproblemen, daar eigenlijk niet horen te zitten, ze zijn hoogbegaafd. Een aantal kinderen krijgt het label autisme dan ook onterecht.

Wil je meer weten? Kijk ook eens op www.hettalentenlab.nl

Wil je je verdiepen in kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en de eerste signalen herkennen? Geef je dan op voor onze training.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design