MENU
Menu

Leesproblemen? Kilometers maken?

Leesproblemen? Kilometers maken?

Het leesproces begint al vaak in groep 2 met het herkennen van de letters. Sommige kinderen vinden dit allemaal al erg interessant en beginnen uit zichzelf te oefenen met lezen. Andere kinderen herkennen de woorden, doordat ze ze vaak met een plaatje in de klas hebben zien hangen. Soms denk je dat ze al enkele woorden kunnen lezen, maar meestal is dat herkenning. Andere kinderen gaan nog liever op onderzoek uit en hebben nog niet zo’n interesse in de letters. Is dat erg? Moeten ze al kunnen lezen in groep 2? Nee hoor, wees maar gerust! In groep 3 beginnen ze weer met de eerste woorden als “ik” en “boom”.

Maar wat kun je nu doen als je kind helemaal geen zin in letters ontdekken heeft? Kijk naar zijn interesses! Pak eens een zoekboek erbij. Houdt het van een spel? Bedenk eens woorden met een s (in het midden is dan ook goed). Houdt het van kleien? Klei eens een letter samen. Houdt het van bouwen? Leg de blokjes eens in een letter neer of maak hem van de constructie. Maar laat je kind ook vooral bewegen en spelen. Het kan namelijk ook zo zijn, dat je kind er gewoonweg nog niet aan toe is! Elk sprongetje op zijn tijd.

Wat kun je doen als je kind lezen niet leuk vindt? Kijk dan naar zijn interesses en zoek daar verhalen of informatieboeken bij. Het niveau is minder belangrijk. Ga eens samen lezen, jij een stukje en dan je kind. Geef het goede voorbeeld door voor te lezen, maar ook door zelf te lezen.

Maar wat als lezen niet leuk is en erg lastig? Moet je dan die leeskilometers maken? Nee hoor, er zijn ook andere mogelijkheden! Om te kunnen lezen heb je veel vaardigheden nodig en hebben je ogen het erg druk. Volg bijv. eens de training Focus bij JipKes.. Je leert leuke uitdagende oefeningen om je ogen en hersenen spelenderwijs te trainen. Als je vervolgens deze oefeningen 3x per week een kwartiertje doet, komt het leesniveau vanzelf op niveau! Ook merk je dat je kind rustiger wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Het geeft aan dat het hoofd veel rustiger wordt en niet meer zo chaotisch is. Dit is ook een ideale training voor jezelf om meer rust te krijgen in je hoofd.

Wil je meer weten? Neem je dan contact op met mij?

© 2024 | Webdesign Kuipers Design