MENU
Menu

Stagiaire, wel of niet?!

Een stagiaire. Wel of niet doen?!

Een stagiaire klinkt heel erg leuk en handig en dat is het ook. Wel moet je er even bewust bij stil gaan staan. Een stagiaire komt natuurlijk bij jou om bij jou ervaring op te doen en om bij jou wat te komen leren. Daarnaast ga je er achter komen, dat je waarschijnlijk vrij veel op de automatische piloot doet en misschien dingen wil veranderen en dat is natuurlijk ook positief. Je moet natuurlijk ook jezelf blijven uitdagen!

Waar moet je rekening mee houden?

  • Je moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit kun je regelen via de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).
  • De organisatie of het Gastouderbureau moet beschikken over een BPV-plan ( Beroeps Praktijk Vorming Plan). Hierin staat hoe de stagiaires begeleid moeten worden en de rol van alle partijen.
  • Als gastouder kun je alleen een stageplek bieden aan iemand van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Dit houdt in dat ze vooral de huishoudelijke en verzorgende taken op zich kunnen nemen onder jouw verantwoordelijkheid.
  • Denk na wat je de stagiaire kunt bieden, wat zijn jouw sterke punten die je graag wilt delen.
  • Een stagiaire helpt jou, maar kost ook veel tijd en energie. Denk dus vooraf na of je dit kunt waarmaken.
  • De stagiaire kan ook veel observeren en dingen zien. Vervolgens kan ze dus ook jou tips geven, sta hier voor open en zie het niet als aanval of kritiek. Jij bepaalt uiteindelijk zelf of je er wat mee doet.
  • Waar gewerkt wordt, mogen fouten gemaakt worden. Ze zitten immers in een leerproces. Hou hier rekening mee met het geven van taken.
  • Meld het bij de ouders en zijn er stageopdrachten zoals het wassen van kinderen, overleg dit dan altijd met de betreffende ouders.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je je er van bewust bent, dat het een stagiaire is. Jij bent en blijft altijd de eindverantwoordelijke. Denk dus niet, zij kan wel even alleen de kinderen van school halen etc.

Straal je passie en liefde voor het vak uit en maak ze enthousiast! Geniet ervan!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design