MENU
Menu

Week tegen de Kindermishandeling: Ik maak het verschil

Week tegen de Kindermishandeling: Ik maak het verschil

“Iedereen kan iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige thuissituatie. Zelfs een klein gebaar kan een groot verschil maken.”

In Nederland wordt gemiddeld één kind per schoolklas mishandeld. Wat kun jij doen? Het lijkt lastig om kindermishandeling te stoppen. Maar iedereen kan het verschil maken door een eerste stap te zetten. Wees de opvang die begrijpt wat het betekent en die signaleert en noteert. Twijfel niet en ben er voor een kind dat wordt mishandeld.” ( www.weektegenkindermishandeling.nl)

Zoals je hierboven al kunt lezen, komt het helaas erg vaak voor. Daarom is het dan ook erg belangrijk om juist in de opvang goed te signaleren, noteren en evalueren met de aandachtsfunctionaris van je GOB. Deze kinderen vertrouwen op jou en hebben vertrouwen in jou. Vind je het lastig om signalen te herkennen? Gebruik dan de signalenkaart en kijk hier regelmatig eens naar. Ook zijn er apps ontwikkeld die je hier bij kunnen helpen. Kijk eens naar de verschillende meldcode apps. Je hebt een algemene en specifiekere apps voor je eigen doelgroep.

Het gebruiken van de Meldcode is dan ook verplicht voor professionals. Het melden niet. Wel is er gebleken dat er vanuit de opvang, relatief weinig meldingen komen. Dat is natuurlijk wel te begrijpen. Je hebt immers een vertrouwensband met de ouders, je woont soms in hetzelfde dorp, je wilt het kind niet kwijt etc. En toch willen we echt benadrukken dat het erg belangrijk is voor het kind. Vind je het lastig? Overleg dan met je aandachtsfunctionaris en kijk welke strategie bij het gezin het beste werkt. Je kunt ook altijd Veilig Thuis om advies vragen, dit mag ook anoniem. Zij bieden een luisterend oor en kunnen je tips geven en aangeven welke stappen er genomen kunnen worden.

Wil je graag meer informatie over de verbeterde meldcode? Of wil je graag een training met een praktijkgedeelte, zodat je kunt oefenen met de stappen van de meldcode? Geef je dan op!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design