MENU
Menu

Woorddenker? Beelddenker? Wat is mijn kind eigenlijk….

Tips om er achter te komen of mijn kind ( of ik) een Beelddenker is:

Je hebt twee groepen denkers. De meeste mensen zijn woorddenkers en zo’n 10% is Beelddenker. Ben je een beelddenker, dan kun je tegen vele problemen aanlopen. Vooral tijdens je schoolperiode kan dit erg frustrerend zijn. “Niemand begrijpt mij” is een veel gehoorde opmerking. Ik ben anders en ik leer ook anders, wie kan mij helpen? Hoor je dit vaak bij je kind of herken je jezelf hierin? Lees dan snel verder en er gaat een wereld voor je open!

Mijn eerste tip is dat je eens op de ogen moet gaan letten. Waar gaan die heen als er nagedacht wordt? Gaan ze naar boven? Beelddenkers halen steeds eigen “jpeg-bestanden” voor hun ogen en kijken hierdoor naar boven. Ook hoor ik vaak de opmerking van ouders “het lijkt wel of hij de antwoorden in de lucht zoekt” of “hij blijft maar dromen en wegkijken”.

Mijn tweede tip is om te kijken naar het geheugen. Zijn alle feiten en de kleinste details vaak nog bekend? Zijn ervaringen makkelijk na te vertellen? Is het herkenning, als je ergens eenmalig bent geweest, en je er een tijd later weer komt?

Mijn derde tip is om te kijken hoe problemen worden opgelost. Is het direct al bekend en het waarom niet altijd helemaal duidelijk? Het antwoord op de vraag waarom doe je het zo, is dan ook vaak, nou gewoon dat is zo of dat zie je toch? Er wordt niet beredeneerd en in stappen over nagedacht. De oplossing is er gewoon door in het hoofd te mappen. Oplossingen komen een stuk sneller en worden ook zo uitgevoerd.

Mijn vierde tip is om naar onderstaande vragen te kijken. Kun je 10 vragen of meer met ja beantwoorden? Dan is de kans zeer groot dat het een beelddenker is. Deze vragen zijn vooral gericht op kinderen.

 • Kun je goed puzzelen? (problemen oplossen, echte puzzels maken)
 • Hou je veel van tv en of de spelcomputer en kun je er moeilijk direct mee stoppen?
 • Speel je als kind graag met constructiespeelgoed (lego, knex, bouwen)?
 • Heb je een levendige verbeelding en kun je daardoor ook wel opgaan in je eigen fantasiewereld?
 • Word  je snel afgeleid?
 • Moeten instructies vaak herhaald worden voordat taken worden uitgevoerd? ( Je moet naar boven gaan om je pyjama aan te trekken, maar ziet je lego staan en vergeet helemaal dat je pyjama aan moet)
 • Heb je laat leren lopen?
 • Wiebel je veel?
 • Eerst doen en dan pas denken?
 • Ben je overweldigend aanwezig op verjaardagen en in pretparken? (Na eerst de kat uit de boom gekeken te hebben.)
 • Denk je zwart-wit?
 • Ben je erg perfectionistisch en faal je niet graag?
 • Win je graag en ben je een slechte verliezer?
 • Herinner je je gebeurtenissen gedetailleerd?
 • Is je handschrift niet zo netjes? Heb je problemen met het vasthouden van je pen?
 • Heb je een allergie, last van astma of veel oorontstekingen?
 • Heb je een goed gevoel voor humor?
 • Heb je een hekel aan etiketten in je kleding?

Heb je nu het vermoeden dat je kind, jijzelf of je partner een beelddenker is, dan kun je gericht op zoek gaan naar antwoorden. Heb je vragen? Stel ze gerust! Verdiepen? Volg dan de training.

Natuurlijk weet ik ook dat er sceptisch tegenover wordt gestaan. Beelddenkers bestaan niet volgens vele wetenschappers. Maar als ik binnen mijn praktijk kijk, bestaan ze wel degelijk en vragen ze om een iets andere benadering en redden ze zich dan prima!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design