MENU
Menu

Muziek en je brein

Muziek en je brein

Muziek is erg belangrijk voor je brein en kan zelfs qua ontwikkeling een belangrijke rol spelen. Er zijn diverse onderzoeken geweest, waaruit dit naar voren kwam.

Kinderen die naar muziek luisteren, gaan bewegen en hun emoties leren kennen. De motorische gebieden in de hersenen worden geprikkeld. Je kunt meestal niet stil blijven zitten, als je muziek hoort. Daarnaast stimuleer en ontwikkel je de emoties. Het is mooi, niet mooi. Je moet er van lachen, huilen etc. Door kinderen veel in aanraking te laten komen met muziek neemt de verbindingsbalk in de hersenen toe qua volume en wordt de verbinding tussen de hersenhelften dus steeds beter.

Puur luisteren stimuleert al, maar als je er bij zingt, komt de motoriek van je mond en stembanden erbij en dat stimuleert de hersenen nog meer. Nog meer gebieden in je hersenen komen in actie. Wil je er nog meer uithalen? Laat kinderen dan een instrument bespelen. Ze luisteren, moeten noten lezen en focussen de ogen dus en vervolgens het bewegen om geluid uit het instrument te krijgen. Daarnaast moeten ze ook nog kritisch luisteren en beoordelen en komen oa de emoties naar voren. Het klinkt mooi of vals. Te snel of te langzaam. Ik word vrolijk of verdrietig. Dit stimuleert de hersenen volop. Een ander effect is dat de verbindingsbalk tussen beide hersenhelften qua volume gaat groeien op het moment dat kinderen langdurig muziek maken en een instrument bespelen.

Er is ook een onderzoek geweest naar het effect van intensief pianospelen bij kinderen. De volume van de verbindingsbalk neemt nog meer toe bij kinderen tot 11 jaar. Tussen de 11 en 17 jaar zie je deze structuren en volumetoename ook nog. Vanaf 17 jaar zagen ze dat er een mooie verbinding gaat ontstaan en er contact ontstaat tussen 2 taalgebieden. Het gebied van begrip van taal en het gebied van de productie van taal en wie wil dit nu niet?!

Daarnaast is muziek soms een mooi middel om te gebruiken bij de therapie. Doordat je het hele brein activeert, kun je makkelijker bij bepaalde gebieden komen en reacties krijgen.

Ten slotte nog een laatste, mooie reden om met muziek bezig te gaan. Het brein bewaart muziek op een apart plekje wat niet snel aangetast wordt. Het brein onthoudt muziek, net als lopen bijv., zodat je het goede gevoel vast kunt houden wat muziek je geeft. Dit is vooral mooi te zien bij mensen met Alzheimer bijv. Ze kunnen intens ervan genieten en er komen weer gevoelens naar boven.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design