MENU
Menu

Week tegen het pesten

Toen ik gisteren bezig was met het rijden van mijn route, zat ik te luisteren naar radio 2.  Jeroen maakte de opmerking dat pesters soms niet doorhadden, dat ze aan het pesten waren. Vervolgens belde Ruud en die gaf aan dat hij zelf een pester was vroeger en zich daar echt wel bewust van was.

Op de vraag waarom hij een pester was, antwoordde hij dat hij zelf niet gepest wilde worden en door dit te doen, kwam hij zelf populair op de kaart te staan. Hij deed dit op het Voortgezet Onderwijs. Het was namelijk mooi om te zien dat de jongen een kort lontje had en direct reageerde.  Hij wist inderdaad dat de jongen er veel last van had en het echt niet leuk vind. Hij is zelfs naar een andere school gegaan om hier van af te zijn. Daarnaast gaf hij aan dat er niet veel gedaan had kunnen worden. Er waren wel diverse gesprekken geweest met school, maar ja dat ging een weekje goed en dan begon hij gewoon weer.

Wel was hij zelf op latere leeftijd tot het besef gekomen dat het niet kon wat hij had gedaan en daarom had hij jaren later een mail gestuurd met daarin zijn excuses naar de jongen. Die had na een langere periode teruggemaild en aangegeven dat de excuses aanvaard zijn en dat hij de schuld voornamelijk bij school legt. Zij hadden er meer aan moeten doen en hem moeten helpen.

Ruud eindigde met: “Het is nooit te laat om Sorry te zeggen!”

Wat was dit een mooi gesprek en ook erg herkenbaar. Ik hoor dit namelijk erg vaak en ook weten de meesten van ons het ook wel. De pesters zijn vaak onzeker en doen dit om zelf niet gepest te worden. Als je dan hoort dat er vele gesprekken zijn geweest op school met beide en je hoort nu van beide kanten dat ze er nooit wat aan gehad hebben, zit daar dan niet een deel van de oplossing? Moeten we dan niet kijken hoe we die gesprekken zinvoller en effectiever kunnen voeren? Moeten we dan niet kijken wat de pester en de gepeste nodig hebben? Waar ze toch eigenlijk om vragen is om gezien en erkend te worden? Zullen we ze gewoon eens vragen wat zij graag willen en nodig hebben? Zullen we eens stoppen met over ze te praten en met ze gaan praten?

Tenslotte wil ik eindigen met de woorden van Ruud. Dus was jij een pester? Het is nooit te laat om sorry te zeggen…..

© 2024 | Webdesign Kuipers Design