MENU
Menu

Sensomotorische opdrachten voor de BSO

De zintuigen heb je altijd bij je en dat is handig en daar kunnen we natuurlijk ook lekker mee aan de slag gaan. We noemen dit sensomotorische opdrachten. Vanaf jongs af aan kun je kinderen al aan de slag laten gaan met sensomotorische opdrachten.

Waarom doen we dit eigenlijk? De hersenen willen we prikkelen en stimuleren op de verschillende gebieden. Stel je voor dat je een kind verschillende soorten fruit geeft. Eerst gaan ze ze voelen, misschien al proeven of likken, ruiken. Vervolgens ga je hem snijden en komen er nog meer geuren vrij en vervolgens proeven ze hem en voelen ze ook de structuur. Als je dan ook nog de taal er aan koppelt met het gebaar, dan is het helemaal top! De volgende keer dat je zegt dat er kiwi of een sinaasappel is, weten de kinderen al hoe het er uit ziet, ruikt en proeft, want de hersenen hebben die factoren al aan elkaar gekoppeld. Hoe mooi en knap is dat?!

 • Maak een modderkeuken buiten. Hier kun je een buitenkeuken voor gebruiken of in de zandbak werken met water, fijn en grof zand, pannen etc.
 • Ga samen koken met smaken en texturen. Presenteer het ook leuk op een bord, dan wordt het een cadeautje om te eten. Samen koken, zorgt er ook voor dat ze sneller gaan eten en proeven. Ze hebben het immers zelf klaargemaakt.
 • Laat gekookte spaghetti afkoelen en kleur het met eetbare kleurstof. Vul een bak met aarde of koffiebonen. Kunnen ze de wormen uit de bak halen?
 • Pak 10 verschillende materialen qua structuur. Pak van elk materiaal er 2. Zet de kinderen met de rug tegen elkaar. De een voelt en beschrijft en de ander zoekt voor zich wat er bedoeld wordt. Klopt het?
 • Maak een kunstwerk met loose parts. Je hebt vast wel knopen, ijsstokjes, wattenschijfjes, macaroni etc liggen en maak er iets moois van.
 • Organiseer binnen je opvang een moestuin. Zo komt alles samen van zaadje naar plantje. Je kunt ook allerlei kruiden planten. Hoe smaakt het en hoe ruikt het?
 • Maak van te voren jelly. Leg eerst allemaal spinnen, wormen etc op de bodem en vul hem aan met de jelly. Laat het dan stijf worden en voelen maar. Kan je alle dieren verzamelen?
 • Laat de kinderen spelen met allemaal natuurlijke voorwerpen. Takjes, stenen, dennenappels, eikels etc. Laat ze er een mooi kunstwerk van maken. Eerst samen verzamelen in het bos of park en dan aan de slag. Je kunt hier ook een bingo van maken. Je pakt dan een eierdoos en legt in elk vakje een kleur of plaatje van iets uit de natuur. Verzamelen maar.
 • Maak een blote voetenpad. Gebruik allemaal verschillende bakken, afwasteiltjes en stop in iedere bak een andere structuur. Wat voel je? Durf je dit met een blinddoek?
 • Maak eerst een tekening of gebruik een kleurplaat. Laat de vormen namaken met klei en zo de tekening vullen.
 • Gebruik een kleurplaat en laat alle vakjes vullen met verschillende soorten (gekleurde) pasta. Je kunt de pasta mooi kleuren met eetbare kleurstof.
© 2024 | Webdesign Kuipers Design