MENU
Menu

Sensomotorische opdrachten voor peuters

De zintuigen heb je altijd bij je en dat is handig en daar kunnen we natuurlijk ook lekker mee aan de slag gaan. We noemen dit sensomotorische opdrachten. Vanaf jongs af aan kun je kinderen al aan de slag laten gaan met sensomotorische opdrachten.

Waarom doen we dit eigenlijk? De hersenen willen we prikkelen en stimuleren op de verschillende gebieden. Stel je voor dat je een kind verschillende soorten fruit geeft. Eerst gaan ze ze voelen, misschien al proeven of likken, ruiken. Vervolgens ga je hem snijden en komen er nog meer geuren vrij en vervolgens proeven ze hem en voelen ze ook de structuur. Als je dan ook nog de taal er aan koppelt met het gebaar, dan is het helemaal top! De volgende keer dat je zegt dat er kiwi of een sinaasappel is, weten de kinderen al hoe het er uit ziet, ruikt en proeft, want de hersenen hebben die factoren al aan elkaar gekoppeld. Hoe mooi en knap is dat?!

 • Maak een modderkeuken buiten. Hier kun je een buitenkeuken voor gebruiken of in de zandbak werken met water, zand, pannen etc.
 • Maak een vogelnestje in een mandje. Doe stro in het mandje met allemaal kleine vogeltjes of kuikentjes en laat de peuters ze er uit halen met grijpers of hun handen.
 • Laat gekookte spaghetti afkoelen en kleur ze met eetbare kleurstof. Vul een bak met aarde of koffiebonen. Kunnen ze de wormen uit de bak halen?
 • Vul een diepvrieszakje met gekleurde rijst en stop er kleine voorwerpen bij in, zodat ze bijv. een gezicht kunnen vormen. Of teken een mand op de buitenkant en laat ze de mand vullen met de voorwerpen.
 • Maak een kunstwerk met loose parts. Je hebt vast wel knopen, ijsstokjes, wattenschijfjes, macaroni etc liggen en maak er iets moois van.
 • Maak van te voren jelly. Leg eerst allemaal spinnen, wormen etc op de bodem en vul hem aan met de jelly. Laat het dan stijf worden en voelen maar. Kan je alle dieren verzamelen?
 • Leg allemaal voorwerpen die te maken hebben met je thema in een vergiet. Span bovenaan allemaal draden, zodat er een mooi web ontstaat. Laat de peuter de voorwerpen uit de vergiet halen met zijn handen of een grijper.
 • Vul een bak met gekleurde rijst en leg er losse spelmaterialen bij. Kleine bakjes, eierdopjes etc. zijn dan ideaal. Laat de kinderen met een lepel alles er in en er uit scheppen.
 • Ga knutselen met je handen. Gebruik bijv. sensorische verf, vingerverf, slagroom of scheerschuim.
 • Laat de peuter spelen met allemaal natuurlijke voorwerpen. Takjes, stenen, dennenappels, eikels etc. Laat ze er een mooi kunstwerk van maken. Eerst samen verzamelen in het bos of park en dan aan de slag.
 • Maak een blote voetenpad. Gebruik allemaal verschillende bakken, afwasteiltjes en stop in iedere bak een andere structuur. Wat voel je? Durf je dit met een blinddoek?
 • Gebruik een bak met 2 delen. Aan de ene kant doe je bijv. koffiebonen en aan de andere kant groene rijst. Zet er een boer in met zijn dieren. Gebruik bijv. spruitjes en mais als gewas.
© 2024 | Webdesign Kuipers Design