MENU
Menu

Grapje! Moet toch kunnen?!

Dit is de titel van de week tegen het pesten van 2022. De titel is natuurlijk al veelzeggend. Kunnen alle grapjes ook, die gemaakt worden? Vind iedereen deze grapjes ook leuk? Iedereen vindt humor belangrijk, want samen kunnen lachen is toch erg fijn!

In een veilige omgeving kunnen grapjes gemaakt worden, als je iedereen écht kent. Daar zit het hem natuurlijk ook in. Ken jij de ander goed genoeg om te beseffen of grapjes maken kan? Weet je zeker dat de ander ook goed reageert op grapjes of lacht hij mee om maar niks te laten blijken?

Het is dan ook van belang om eerst een veilig klimaat/gevoel te bereiken in de groep, maar dat is natuurlijk ook zo in je werkomgeving. In die eerste periode moet je even aan elkaar wennen en erachter komen wat je aan elkaar hebt, maar ook wat jullie gezamenlijke doelstelling en visie is. In deze fase is het dan ook nuttig om aan teambuilding te doen en bij kinderen te zorgen voor kennismakingsspellen. Zodra je het gevoel hebt dat er een leuke groep is ontstaan, dan moet je dit erg goed bewaken en als leider of leerkracht ook observeren. Is de groep ook echt hecht geworden of heb je toch een signaal gemist? Ga eens in gesprek met de “stillere” personen. Wat speelt er in het hoofd?

Gedurende het jaar is het dan ook erg belangrijk om aan teambuilding te blijven doen. Ga als groep een leuke activiteit doen of samen lekker aan de wandel in de natuur en brainstormen welke ideeën er allemaal zijn. Vervolgens plak je er een sessie aan vast en bouw je op elkaars sterktes. Elkaars zwaktes benoemen en verbeteren heeft weinig zin. Immers als je mag doen waar je goed in bent, groei je nog meer als persoon en neemt je zelfvertrouwen ook nog eens toe. Als er dan eens iets mis gaat, dan kun je dat ook aan.

Grapjes maken begint vaak erg klein. Er worden dan opmerkingen gemaakt die niet direct kwetsend worden bedoeld, maar wel zo overkomen of doordat het steeds vaker wordt gezegd, er voor zorgen dat het wel kwetsend wordt ervaren, doordat de persoon er over na gaat denken. Klopt het wat diegene zegt? Dit kan er voor zorgen dat de ander zich niet gezien voelt en zich buitengesloten voelt.

Het belangrijkste is dan ook om te zorgen voor een veilig klimaat waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Waar je bouwt op elkaars sterktes en ook bereid bent om elkaar te helpen. Op deze manier kun je grapjes maken en als je merkt dat de ander het niet fijn vindt, je excuses aanbieden. Bij een veilig klimaat wil jij toch niet degene zijn, die de sfeer verpest?!

Als je weer naar het werk gaat, denk dan eens na over jullie groep of team. Is de sfeer ontspannen en veilig? Kun je alles tegen elkaar zeggen? Zo niet, wat kun jij dan betekenen voor de groep? Wat kun jij anders doen om er voor te zorgen dat jouw team weer een zetje krijgt in de goede richting?

Vergeet niet, dat het nooit te laat is om sorry te zeggen, als je erachter komt, dat ook jou wat fouten hebt gemaakt.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design