MENU
Menu

Gebarentaal in de kinderopvang

Kinderen vanaf een half jaar kunnen gebaren herkennen en zelf ook gebruiken. Soms zelfs al eerder bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Deze gebaren ondersteunen de taalontwikkeling en zorgt er zelfs voor dat het aantal gesproken woorden enorm toeneemt. Het staat dus niet de gesproken taal in de weg, maar stimuleert het.

Er zijn vele voordelen van het gebruiken van gebarentaal.

  • Je maakt de taal visueel en koppelt het aan het gesproken woord
  • Het blijft beter in het geheugen zitten
  • Je versterkt de taalontwikkeling
  • Je vergroot de woordenschat
  • Je vergroot het zelfvertrouwen
  • Je vergroot de band tussen jou en het kind

Het kind ziet de gebaren, koppelt het aan een woord en de behoefte, gebruikt zelf het gebaar om zijn behoefte vervult te krijgen. Dit zijn de stappen die het kind gaat doorlopen om de gebarentaal zich eigen te maken.

Waarom het handig is om de gebarentaal te gebruiken? Het kind leert zich uiten, je vergroot de woordenschat en je brengt de taalontwikkeling dus sneller op gang. Er zijn ook nog andere voordelen. Je voorkomt namelijk frustratie, boosheid en driftbuien omdat het kind zich begrepen voelt. Je versterkt dus je band met het kind, omdat het zich begrepen en gezien voelt.

Moet je dan alle gebaren kennen en gebruiken? Nee hoor. Het mooiste is om je gesproken taal er mee te ondersteunen. Maak dus de gebaren van papa, mama en andere familieleden, fruitsoorten, speelgoed etc. Dit kun je handig toepassen tijdens het interactief voorlezen in de groep. Kies van te voren welke gebaren je gaat gebruiken bij het boek. Zorg dat je per pagina ongeveer 2 a 3 gebaren gebruikt. Het moet niet te ingewikkeld worden, zodat het kind wel de link kan leggen tussen het woord en het gebaar. Gedurende de dag gebruik je dan de gebaren voor familieleden en tijdens de eetmomenten. Daarnaast is het fijn om ouders ook uit te leggen, dat jullie bezig gaan met de gebaren en ze deze thuis dus ook zullen zien. Het mooiste is natuurlijk, als je samen dit op kunt pakken.

Wil je graag gaan starten met gebaren in de kinderopvang? Meld je dan aan voor de training.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design