MENU
Menu

De vakantie is weer voorbij en nu?!

De vakantie is weer voorbij en nu?!

Na de vakantie lijkt het wel of je gewoon moe bent en je niet zoveel energie meer hebt. Dat kan kloppen. Tijdens de vakantie produceer je gelukshormonen. Deze activeer je tijdens je vakantie door je enthousiasme, het lekkere eten, terrasje pakken, mooie ervaringen, quality time voor elkaar etc. De stresshormonen zijn er niet en kunnen deze gelukshormonen ook niet afbreken dus je behoudt het fijne vakantiegevoel. Zodra je thuis komt nemen deze gelukshormonen wel weer af en kun je dat vermoeide of rusteloze gevoel krijgen. Daarnaast kom je direct terecht in de sleur door bijvoorbeeld de grote hoeveelheid was en denk je met heimwee weer terug aan je vakantie. Weg gelukshormonen….

Dit heeft natuurlijk ook invloed op de kinderen. Tijdens de vakantie hadden papa en mama alle tijd en waren ze gezellig, ging je leuke dingen doen en nu ze thuis zijn doen ze ineens anders. Ze zijn direct weer druk, zeggen dat ze moe zijn (door mij?) en ze hebben minder aandacht en tijd voor ons en dat is een hele overgang. Dan moeten ze ook nog weer direct aan het werk.

Hoe los je dit nu op? Het handigste is om aan het begin van je eigen vakantie direct weg te gaan zodat je na afloop nog een aantal dagen samen hebt en hier ook activiteiten kunt plannen, zodat de overgang niet te groot is.

Wat doe je dan de laatste dagen thuis? Maak hier duidelijke afspraken over, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

·        Plan bijvoorbeeld de 1e ochtenden om de was etc. weg te werken en de rest van de dag vrij om samen wat te doen.

·        Bekijk samen de leuke vakantiefoto’s en filmpjes om weer even terug te komen bij je vakantiegevoel.

·        Plan echte vakantieactiviteiten die je de rest van het jaar niet echt of niet vaak doet. Maak een buitenbioscoop, ga lekker naar het strand, ga samen koken en lekker buiten eten of picknicken.

·        Ga samen buiten slapen en je wordt ook nog eens uitgerust wakker. Eerst samen naar de sterren en de maan kijken en ’s morgens wakker worden van het eerste zonlicht en de zon zien opkomen.

·        Maak samen een vakantieboek met foto’s en schrijf er leuke herinneringen bij. Zo blijven de foto’s niet op je telefoon of computer in een mapje zitten, maar ben je creatief bezig geweest en heb je een leuk album als resultaat.

·        Samen koken en bakken is ook altijd een leuke activiteit. Laat de kinderen een menukaart samen stellen en het klaar maken.

·        Ga lekker de natuur in. Samen naar het bos, een park of strandjutten. Als de kinderen lekker actief bezig zijn in de natuur, kun jij je ook ontspannen. Je hoeft ze hier niet echt te vermaken, ze vinden vanzelf spelideeën.

Ga je je volledige vakantie echt op vakantie? Probeer dan de weken voor je vakantie al af te bouwen en dingen af te ronden en draag je werk ruim op tijd over. Na de vakantie verdeel je de taken in haalbare stukjes  zodat je niet direct alle avonden vastloopt met bijv. koken en wassen. Begin rustig aan op het werk en eis niet van jezelf dat al die mailtjes de eerste dag al beantwoord worden. Bijna iedereen zit nog in de vakantiemodus. Doe eerst even makkelijk thuis met koken en na het eten is er echt even tijd voor een spelletje, samen een film kijken, samen wandelen etc.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design