MENU
Menu

Koken met kinderen

 

Koken

 

De herfst vind ik bij uitstek altijd zo’n seizoen om lekker uitgebreid te gaan koken. Een lekkere stoofpot, pompoenensoep, stamppot, pasta met paddenstoelen etc. Of wat te denken van een lekkere appeltaart?

Ik kan er ook erg van genieten om samen met mijn kind te koken. Toen ik nog werkte als gastouder kookte of bakte ik ook regelmatig met mijn gastkinderen. Los van dat het erg leuk en gezellig is om samen te koken heeft samen koken voor de kinderen nog een aantal voordelen. Ik zet ze hieronder op een rijtje:

  • Kinderen gaan er beter van eten. Wat je zelf hebt gemaakt is natuurlijk lekkerder als dat wat papa en/of mama hebben gemaakt. Kies samen een recept uit, ga naar de winkel om de boodschappen te halen en ga samen aan de slag. Je zal zien dat kinderen nieuwsgierig zijn naar wat ze hebben gemaakt en dus eerder dingen proeven die ze (nog) niet kennen.
  • Samen koken is ook een leermoment. Je kan samen tellen hoeveel van iets er in moet, je kan ze slablaadjes laten afscheuren,  groente laten snijden etc. Goede oefeningen voor de motoriek en door ze die verantwoordelijkheid te geven, geef je ze ook nog eens zelfvertrouwen mee.

Tip: voor kleine kinderen zijn speciale messen te koop waarmee je kind zichzelf niet in de vingers kan snijden.

  •  Samen koken versterkt jullie band. Het is een uitgelezen moment voor 1 op 1 aandacht. Samen even kletsen, de dag doornemen of kletsen over iets wat je kind dwars zit / lastig vindt. Omdat je lekker samen ontspannen bezig bent kan het zijn dat een kind makkelijker iets met je deelt.

 

En hoe leuk is het om dat ene recept wat al generaties lang in jullie familie rondgaat ook weer met je kind te delen? 😊

Tot slot deel ik graag een aantal recepten die bij mijn (gast)kinderen altijd een groot succes waren:

  •  Groentemuffins; super leuk om als lunch aan te bieden. Je vindt op internet genoeg recepten. Wij vonden vooral de combinatie van groenten met kaas in een muffin erg lekker.
  •  Een ouderwets VGA’tje. Groente, vlees en dan de aardappels eerst voorkoken, daarna (samen) in stukjes snijden en opbakken. Succes gegarandeerd!
  • Herman Vriendschapsbrood: dit is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd. Op de laatste dag verdeel je dit deeg in porties. Een deel houd je zelf en bak je je brood mee en het andere deeg verdeel je onder je gastkinderen of als je dit als ouder met je kind doet deel je dit uit aan vriendjes of vriendinnetjes van je kind.
  • Mini Pizza’s. Super leuk en makkelijk om te maken. Samen snijd je groentes voor en vervolgens laat je de kinderen hun eigen pizza bedekken. Je kunt dit zo (on)gezond maken als je zelf wilt. 😉

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke en lekkere recepten die ik graag met jullie deel, de komende tijd zullen we via social media regelmatig zo’n recept met jullie delen. Maar wij zijn ook erg benieuwd naar jullie succesnummers. Heb je als (gast)ouder een recept wat voor jullie kinderen echt een hit is en wil je deze delen met andere (gast)ouders? Dan kan dit in “het recept van”.. Stuur jouw favoriete recept naar team@gastouderbureaukoekoek.nl en wij zullen deze delen op onze social media kanalen!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design